fbpx

2019 in pogled naprej

Kakšno je bilo leto 2019? odlično. Če pogledam nazaj na sezono, se bolje sploh ne bi mogla pričeti. Zmagali smo na dirki po UAE, na Tirreno – Adriatico, ter na Romandiji. Potem je prišel Giro d`Italia. Giro je bil velik cilj sezone in prva tritedenska dirka, kjer sem nastopal kot kapetan. Seveda si vedno želiš zmagati, a glede na to da sem se drugo polovico dirke boril za preživetje, je bil končni podium vreden toliko kot zmaga. Z ekipo smo sicer planirali, da bi po Italiji nastopil še na Dirki po Franciji, vendar sem bil fizično povsem na tleh in edina smiselna stvar je bila, da nastop odpovemo.

Z enim očesom sem začel pogledovati k Dirki po Španiji, ki je prej nisem imel v načrtu. Po državnem prvenstvu v Radovljici sem odpotoval na višinske priprave v Sierro Nevado z enim samim ciljem – da dobimo Vuelto. Kljub slabemu začetku, se je poznalo, da smo se iz Gira veliko naučili. Ekipa je delovala odlično, dirka je bila težka in hkrati lepa, zaradi dinamike zanimiva za gledalce. Redko se zgodi da se na tritedenski dirki toliko sprememb zgodi že v prvem tednu. Uspelo nam je in olajšanje je bilo priti v Madrid, kjer sta plapolali dve slovenski zastavi. Svetovno prvenstvo v Yorkshiru – ne preveč dobro. Cestna dirka je bila čisti boj za preživetje oziroma kako ne zmrzniti, na kronometru, kjer se je od mene veliko pričakovalo, pa se je v nogah pokazala utrujenost od Vuelte, bil je predolg in preveč ravninski, bil pa sem tudi preveč utrujen.

Do konca leta sem imel pred sabo še en veliki cilj –  jesensko klasiko – dirko po Lombardiji. Z italijansko turnejo smo začeli v soboto na dirki Giro delEmilia preko klanca San Luca nad Bologno. Klanec mi ustreza, tu sem zmagal že na uvodnem kronometru Gira letos maja. Dirka gre večkrat čez ta klanec, in približno 1,3km do cilja, ko sem sledil napadu drugega kolesarja ugotovil, da sem ostal sam. Očitno mi San Luca ustreza.

Zadnja pripravljalna dirka pred Lombardijo je bila bolj ravninska Tre Valli Varesine s ciljem v Vareseju. Nekaj kilometrov pred ciljem je ubežna skupina zaradi napake motorista skrenila s poti in takoj izpadla iz boja za zmago.  Iz večje skupine kjer sem bil, sem v zadnjem kilometru poskušal z napadom, bolj iz radovednosti. Napad je uspel in dobil sem še drugo italijansko klasiko v tednu dni.

Na Lombardiji je vse potekalo po planu, dokler nas ni Mollema presenetil z napadom, ki ga ni nihče pokril in se je izkazal za zmagovalnega. Poskusili smo uloviti, vendar nam ni uspelo. Do konca sezone sem nastopil še na Japonskem ter na Chrono des nations v Franciji.

Sezono sem končal kot prvi na lestvici UCI, s pogledom usmerjenim v sezono 2020. Po dvojnih ekipnih pripravah na jugu Španije se pred začetkom sezone, ki jo bom začel na dirki Paris Nica odpravljamo na višinske priprave na Tenerife. Vračam se na dirko po Baskiji in potem zame nekaj novega – belgijske klasike. Se že veselim.

slike so zaščitene. Uporaba brez privolitve avtorja ni dovoljena.